Christian Balog beschreibt den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan wie folgt:
90-92 Punkte
Die Nase ist reichhaltig, dunkle reife Früchte, gute Würze, erwas reife Cassis. Im Mund ist der Wein sehr gaumenfüllend, mit Frische in der Mitte, schöne Lakritze-Süssholzwürze ohne Süsse oder Hitze. Gute Balance im Ausklang.
Den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan beschreibt William Kelley wie folgt:
A blend of 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc, and 2% Petit Verdot, the 2022 Haut-Bailly II reveals aromas of licorice, dark berries, plum, spices and cherries, followed by a medium to full-bodied palate that's round, succulent and concentrated, concluding with a penetratingly saline finish. It’s a fleshy yet long Haut-Bailly II, matured in only 30% new oak. The erstwhile Château Le Pape is now partly integrated in this cuvée.
Den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan beschreibt Jeb Dunnuck wie folgt:
The 2022 Haut-Bailly II is based on 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, and the balance Cabernet Franc and Petit Verdot. Harvest here spanned from May 7 to 27, and this is the first vintage where the Le Pape cuvée is no longer being produced, hence those grapes are now included in the second wine of Haut-Bailly. This beauty offers a great nose of ripe black fruits, smoked herbs, tobacco, and black olives that carries to a medium to full-bodied, round, elegant 2022 with beautiful tannins. It's unquestionably a terrific second wine that will provide two decades of prime drinking.
Den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan beschreibt Fallstaff wie folgt:
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Feine schwarze Waldbeerfrucht, ein Hauch von Kirschen, etwas Nugat, zart nach Gewürznelken, ein Hauch von Orangenzesten. Kraftvoll, reife Pflaumen, dunkle Kirschen, feiner Säurebogen, reif und schokoladig, bleibt gut haften, ein komplexer Speisenbegleiter mit Entwicklungspotenzial.