A U S V E R K A U F T
Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:
94-96
Eine sehr angenehme und doch kraftvolle Nase, dunkle reife Fricht gepaart mit Tiefe, Mineralität und etwas süsses Holz (behutsam). Viel saftige Cassis im Mund, etwas Rote Johannisbeere, straffe saftige Tannine, gute Frische, wieder mineralisch jetzt auch im Mund bestätigt. Insgesamt eine gute Länge, hat viele sehr gute Anlagen für ein langes Leben.
Den Chateau La Gaffeliere 2022 Saint Emilion beschreibt William Kelley wie folgt:
A blend of 60% Merlot and 40% Cabernet Franc, the 2022 La Gaffelière derives exclusively from the prime hillside vineyards below Ausone that made this estate so compelling in the early and mid-twentieth century, and the 2022 is the finest wine produced at this address in many a year, surpassing the 2019 and 2020 in quality. Wafting from the glass with incipiently complex aromas of wild berries, violets, lilac, licorice, vine smoke and raw cocoa, it's medium to full-bodied, supple and seamless, with a deep, multidimensional and beautifully vibrant core of fruit and polished tannins, concluding with a long, mouthwatering finish.
Den Chateau La Gaffeliere 2022 Saint Emilion beschreibt James Suckling wie folgt:
This is serious. Bold and structured with beautiful fruit, which is crunchy and vibrant. Full body. Lots of complexity and depth with a wide and velvety tannin structure. Excellent length. Lots of blue fruits. Touch of whole cluster.
Den Chateau La Gaffeliere 2022 Saint Emilion beschreibt Jeb Dunnuck wie folgt:
The 2022 Château La Gaffelière showed beautifully, with a medium to full-bodied, forward, sexy style carrying ample ripe black cherries, spring flowers, camphor, and graphite aromatics. These carry to a medium to full-bodied Saint-Emilion with nicely integrated tannins, remarkable purity, and a great, great finish. This is clearly a gorgeous Saint-Emilion in the making and is well worth seeking out. The blend is 60% Merlot and 40% Cabernet Franc, and this is certainly in the same ballpark, if not better than, the 2018, 2019, and 2020.
Den Chateau La Gaffeliere 2022 Saint Emilion beschreibt Fallstaff wie folgt:
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart nach Nugat und Kokos, schwarze Beeren, frische Pflaumen, feines Edelholz, sehr einladendes Bukett. Saftig, elegant, feine Fruchtsüße, angenehmes Säurespiel, seidig und lange anhaftend, ein finessenreicher Speisenbegleiter mit sicherem Reifepotenzial.