Chateau Haut-Bailly Pessac Leognan

Chateau Haut-Bailly Pessac Leognan

 





 

Das Chateau Haut-Bailly überschaut seit mehr als vier Jahrhunderten einen 30 Hektar großen Weinberg aus einem Unterboden aus Muschelkalk und einem Boden aus Sand und Kieseln aus dem Quartär. Das Ansehen, das dieser Cru im Laufe des 19 Jahrhunderts errungen hat, platziert ihn unter den größten Weinen des Bordelais. Und das Wort  „außergewöhnlich“, das oft mit Haut-Bailly in Verbindung gebracht wird, unterstreicht die Noblesse seiner Weine. Das Chateau Haut-Bailly profitiert auf einem Viertel seiner Fläche von einhundert Jahre alten Rebstöcken. Und besitzt ein einzigartiges Terroir, das seinen Weinen eine außerordentliche Gleichmäßigkeit verleiht. Es verdankt seine Prestige dem unnachahmlichen Stil seiner großen Weine, die unabhängig vom Charakter des Jahrgangs von Finesse und Eleganz geprägt sind.

Rebfläche: 30 Hektar
Eigentümer: Robert G. Wilmers
Zweitwein: La Parde de Haut-Bailly / jetzt Haut Bailly II (2)

 
Holzkiste des Haut Bailley
-6%
94
99-100
97
97
96
97 Punkte vom Falstaff für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac Leognan Den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac Leognan beschreibt Fallstaff wie folgt:
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Feine schwarze Beerenfrucht, angenehme Edelholzwürze, Nuancen von Brombeeren, Pflaumen, ein Hauch von Vanille, facettenreiches Bukett. Komplex, saftig, reife Herzkirschen, seidig wirkende, perfekt eingebundene Tannine, zeigt eine nahtlose Textur, sehr gute Länge und Harmonie, saliner Nachhall, großes Zukunftspotenzial.
 
97 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac LeognanAntonio Galloni lobt im Dezember 2022
die Balance des Weines und seine facettenreichen Aromen, von getrocknete Blüten über Gewürze bis hin zu Blutorange. Ein Wein wie er finder in dem die Finesse über Kraft siegt.
 

94+ Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac LeognanWilliam Kelley am 06.04.2023
The 2020 Haut-Bailly opens in the glass with attractive aromas of cassis, sweet berries, loamy soil, violets and pencil shavings. Medium to full-bodied, deep and layered, it's a concentrated, rather broad-shouldered wine built around a chassis of firm, powdery tannin that asserts itself on the finish. Haut-Bailly once rivaled Haut-Brion for the title of Pessac's most elegant wine, and I would love to see the team here ease off extraction, but this remains a strong effort that will reward patience.

96 Punkte bei Jeb Dunnuck für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac LeognanJeb Dunnuck im März 2023
The 2020 Château Haut-Bailly is a quintessential expression of this terroir and shines for its incredible purity, balance, and elegance. Revealing a ruby/purple hue as well as a terrific bouquet of ripe red and black fruits, Asian spices, smoked tobacco, and leafy herbs, it hits the palate with medium to full-bodied richness, ultra-fine tannins, and a layered, seamless mouthfeel. Reminding me slightly of the 2016 with its pure, balanced, classical style, give bottles just 4-5 years and enjoy over the following two to three decades. President and CEO Véronique Sanders continues to do incredible job at this Château, and you won’t find a more classy, elegant wine out there.
 
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Chateau Haut Bailly 2016 Pessac Leognan
98
98
97+
98 Parker punkte für den Chateau Haut Bailly 2016 Pessac LeognanLisa Perrotti Brown am 30.11.2018
The 2016 Haut-Bailly is medium to deep garnet-purple in color. The nose opens with beautiful floral notes of violets and lavender accented with earthy notions and sparks of crushed rocks over a core of kirsch. cassis and wild blueberries. Full-bodied. rich and seductive. it has layer upon layer of red. black and blue fruits intermingled with earth and mineral hints leading to a very long. perfumed finish.
 
97+ Punkte vinous / Galloni für den Chateau Haut Bailly 2016 Pessac LeognanAntonio Galloni bewertet den Haut Bailly 2016 im Januar 2019 wie folgt:
A big. vertical wine. the 2016 Haut-Bailly explodes onto the palate with tremendous depth and intensity. Readers should be in no rush to drink the 2016. as it won't be close to ready to drink for at least a decade. and I say that as an eternal optimist. Black cherry. smoke. tobacco. cedar. gravel and incense add to the wine's decidedly somber personality.
 
98 Sucklingpunkte für den Chateau Haut Bailly 2016 Pessac LeognanJames Suckling im Februar 2019:
Wonderful aromas of tobacco. sweet fruit and licorice follow through to a full body with ultra-fine tannins that caress every inch of your palate. Love the length and subtlety to this young wine. Gorgeous. Drink after 2024.
 
97 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Haut Bailly 2016 Pessac LeognanNeal Martin im Januar 2019:
The 2016 Haut-Bailly was mightily impressive when tasted from barrel. Now. matured in 50% new oak and bottled at the end of April 2018 (they prefer to bottle before spring here). it has a very well defined bouquet of black fruit. graphite. crushed stone and light rose petal aromas that gain intensity with aeration. The palate is medium-bodied with quite grippy tannin. This Haut-Bailly feels pure and classic in style. offering well-judged acidity and a sophisticated. quite tensile finish that lingers long in the mouth. I suspect this might close down in a year or two and deserves perhaps 8 to 10 years in bottle to show what it can really do. The best Haut-Bailly in the modern era? For certain.
 
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Chateau Haut Bailly 2018 Pessac Leognan
96-98+
97-98
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96 Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Haut Bailly 2018 Pessac LeognanDen Chateau Haut Bailly 2018 Pessac Leognan beschreibt Lisa Perrotti-Brown wie folgt:
The 2018 Haut-Bailly is blended of 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc, and it has 14.4% alcohol. Deep garnet-purple colored, it needs a little coaxing to unlock a powerhouse of black fruit preserves, offering notes of blackberry pie, crème de cassis and black cherry compote, giving way to nuances of Chinese five spice, camphor, chocolate box and licorice with a touch of crushed rocks. The medium to full-bodied palate is jam-packed with plush textured, rich black fruits, supported by a lively backbone and finishing long and spicy. It is decadently tempting to drink now, but give it 5 years in bottle to begin to see its full glory, while it should continue to transform for a further 20 years or more in cellar.
 
99 Sucklingpunkte für den Chateau Haut Bailly 2018 Pessac LeognanDen Chateau Haut Bailly 2018 Pessac Leognan beschreibt James Suckling wie folgt:
Complex and expressive nose, offering red and dark fruit, spices and pepper with wood and mushroom undertones. Fresh mussel shell and a hint of ink, too. Full-bodied with a fine texture and great balance between the acidity and the controlled, tannic structure. Very long finish. Goes on and on. Tiny production, 21 hectoliters per hectare. Try after 2025.
 
98 Punkte von Jeb Dunnuck für den Chateau Haut Bailly 2018 Pessac Leognan Den Chateau Haut Bailly 2018 Pessac Leognan beschreibt Jeb Dunnuck wie folgt:
The Grand Vin 2018 Château Haut-Bailly checks in as 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, and the balance Petit Verdot and Cabernet Franc. It spent 18 months in 60% new French oak. This is a beautiful, classic expression of this terroir, and its dense purple hue is followed by gorgeous black cherry and cassis fruits interwoven with ample tobacco leaf, cedary herbs, earth, truffle, and floral nuances. While 2018 was a hot, dry year (at the end of the season anyway), this shows a mix of cooler-climate, vibrant aromatics paired with a rich, concentrated, fresh style on the palate. It has plenty of tannins, flawless balance, and a great finish. A beautiful, elegant 2018, it's going to need 5-7 years of bottle age and keep for 3-4 decades.
 
97 Punkte vom Falstaff für den Chateau Haut Bailly 2018 Pessac Leognan Den Chateau Haut Bailly 2018 Pessac Leognan beschreibt Fallstaff wie folgt:
Dunkles Rubingranat, tiefer Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Reife dunkle Beerenfrucht, zart nach Feigen und kandierten Orangenzesten, zart nach Velours und Nougat, facettenreich und einladend. Saftig, extraktsüß und elegant, feine Kirschfrucht, seidige, gut integrierte Tannine, mineralisch-salzig im Abgang, schon sehr gut entwickelt, finessenreich im Nachhall, sicheres Reifepotenzial. (2020–2060)
 
139,95 EUR
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Chateau Haut Bailly 2020 Pessac Leognan
94
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97 Punkte vom Falstaff für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac Leognan Den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac Leognan beschreibt Fallstaff wie folgt:
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Feine schwarze Beerenfrucht, angenehme Edelholzwürze, Nuancen von Brombeeren, Pflaumen, ein Hauch von Vanille, facettenreiches Bukett. Komplex, saftig, reife Herzkirschen, seidig wirkende, perfekt eingebundene Tannine, zeigt eine nahtlose Textur, sehr gute Länge und Harmonie, saliner Nachhall, großes Zukunftspotenzial.
 
97 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac LeognanAntonio Galloni lobt im Dezember 2022
die Balance des Weines und seine facettenreichen Aromen, von getrocknete Blüten über Gewürze bis hin zu Blutorange. Ein Wein wie er finder in dem die Finesse über Kraft siegt.
 

94+ Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac LeognanWilliam Kelley am 06.04.2023
The 2020 Haut-Bailly opens in the glass with attractive aromas of cassis, sweet berries, loamy soil, violets and pencil shavings. Medium to full-bodied, deep and layered, it's a concentrated, rather broad-shouldered wine built around a chassis of firm, powdery tannin that asserts itself on the finish. Haut-Bailly once rivaled Haut-Brion for the title of Pessac's most elegant wine, and I would love to see the team here ease off extraction, but this remains a strong effort that will reward patience.

96 Punkte bei Jeb Dunnuck für den Chateau Haut Bailly 2020 Pessac LeognanJeb Dunnuck im März 2023
The 2020 Château Haut-Bailly is a quintessential expression of this terroir and shines for its incredible purity, balance, and elegance. Revealing a ruby/purple hue as well as a terrific bouquet of ripe red and black fruits, Asian spices, smoked tobacco, and leafy herbs, it hits the palate with medium to full-bodied richness, ultra-fine tannins, and a layered, seamless mouthfeel. Reminding me slightly of the 2016 with its pure, balanced, classical style, give bottles just 4-5 years and enjoy over the following two to three decades. President and CEO Véronique Sanders continues to do incredible job at this Château, and you won’t find a more classy, elegant wine out there.
 
138,00 EUR
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Chateau Haut Bailly 2021 Pessac Leognan
94-95+
95-96
94-96
93-95+
 
Den Chateau Haut Bailly 2021 Pessac Leognan verkostet Christian Balog von CB Weinhandel in Essen für Sie wie folgt: Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:

Sehr komplexer Duft, dunkle Beeren, feine Würze. Im Mund sehr schön, mit guter Konzentration, wieder eine gewisse Salzigkeit.
94-96 Punkte




 
94-95+ Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Haut Bailly 2021 Pessac Leognan William Kelly zum Chateau Haut Bailly 2021 Pessac Leognan (April 2022):

A classic in the making, the 2021 Haut-Bailly wafts from the glass with aromas of dark berries and wild plums mingled with sweet spices, loamy soil, raw cocoa and violets. Medium to full-bodied, seamless and concentrated, with bright acids, ultra-refined tannins and a long, penetrating finish, it's a blend of 65% Cabernet Sauvignon, only 22% Merlot, 10% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc. With yields of a mere 19 hectoliters per hectare, it's impressively intensely flavored despite its quintessentially elegant, classically proportioned profile. In many respects, it may represent the Cabernet-driven modern-day alter ego of the superb Merlot-dominant 1998 Haut-Bailly.

 
Jeb Dunnuck im Juni: 93-95+ / 100

The 2021 Château Haut-Bailly checks in as 65% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 10% Petit Verdot, and the rest Cabernet Franc. It's another elegant, pure, incredibly balanced wine from this château, offering complex aromatics (cassis, smoked tobacco, spicy wood, and earth), medium body, ripe, supple tannins, and a great finish. Hitting 13% alcohol with a pH of 3.9, this seamless beauty will drink nicely right out of the gate yet evolve for 25-30 years.

 
Die Bewertung für den Chateau Haut Bailly 2021 Pessac Leognan vom Wine Cellar Insider lautet wie folgt.The Wine Cellar Insider (Jeff Leve) : 94-96 / 100

Initially you notice the blackberries, black plums and black currants before moving on to the tobacco, flowers, spice and smoke in the aromatic profile. Supple, refined and elegant, perhaps the best way to describe the wine is modern chic, or modern classic, if you prefer. The tannins are soft and polished, the fruit is pure, clean and fresh, with a salty, mildly-chalky, supple endnote. Although it is going to probably always be a bit reticent in character, you will be able to approach and enjoy this wine in its youth, as well as age it for more complexity. The wine blends 65% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 10% Petit Verdot and 3% Cabernet Franc. The blend represents the the highest percentage of Petit Verdot in the history of the estate. 13% ABV, pH 3.9. The harvest took place September 27 to October 11. The Grand Vin was produced from 50% of the harvest. 2021 is the first vintage produced in their new, state-of-the-art cellars. Drink from 2025-2055.

 
95-96 Sucklingpunkte für den Chateau Haut Bailly 2021 Pessac Leognan Der Chateau Haut Bailly 2021 Pessac Leognan am Gaumen von James Suckling (Mai 2022):

Lots of graphite and crushed-stone character with redcurrants and pine needles. Medium body with silky and layered tannins. Pretty balance and elegance. 65% cabernet sauvignon, 22% merlot, 10% petit verdot and 3% cabernet franc.
 
129,95 EUR
173,27 EUR pro l
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Chateau Haut Bailly 2023 Pessac Leognan
94-96
97-98
96-98
95
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Den verkostet Christian Balog von CB Weinhandel in Essen für Sie wie folgt: Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:
95-97 Punkte

Die Nase wirkt sehr kompakt ind dunkelbeerig, aufgesprengt wird dieser erste Eindruck durch feine florale Anklänge. Im Mund ausgewogen mit feiner Adstringenz, guter frische durcj seine Säure. Am im Ausklang halten sich die roten und dunklen Früchte die Waage. Voller Ausklang - mit Esprit.
 
94-96 Punkte vom Wine Advocate für den Der 2023 Haut-Bailly präsentiert Aromen von Maulbeeren, Cassis, dunklen Wildbeeren, Bleistiftmine, Lakritze und Gewürzen. Auf den aromatischen Auftakt folgt am Gaumen ein mittel- bis vollmundiger, konzentrierter und reicher Körper, der sowohl geschichtet als auch nahtlos ist. Der tiefgründige Mittelteil wird von lebhaften Säuren belebt und endet in einem langen, mineralischen und eindringlichen Finish. Obwohl er ein dunkleres, nachdenklicheres Profil zeigt als in früheren Jahren, bleibt er sehr repräsentativ für sein Terroir und wird von etwas Geduld profitieren. Der Wein wird zu 50% in neuen Eichenfässern ausgebaut.
 
97-98 Sucklingpunkte für den Ich denke an die Reinheit der Frucht hier, mit Schwarzen Johannisbeeren, Cassis und Bleistiftmine. Es liegt ein Grundcharakter von Mineralien und Feuerstein vor. Der Gaumen ist dicht, fokussiert und präzise, mit sehr feinen Tanninen, die ultrafein und geschichtet sind und vertikal entlang des Gaumens verlaufen. Alles ist an seinem richtigen Platz. So viel Glanz und eine schlanke Natur. Dann kommen Anklänge von Haselnuss und Walnuss zur raffinierten Textur hinzu.
 
95 Punkte vom Falstaff für den Dunkles Rubinrot mit violetten Reflexionen. Zart blumig, feine Nuancen von Erdbeer-Marmelade, reifen Kirschen, einem Hauch von kandierter Orangenschale, mineralischer Note. Am Gaumen komplex, saftig und elegant, feiner Fruchtausdruck, integrierte, unterstützende Tannine, sehr gute Länge, straff, rote Beerennuancen im Finish, gute Länge, feine Kräuterwürze im Nachgeschmack, gewisses Alterungspotenzial.
 
96-98 Punkte vom Vinous-Team für den Der 2023 Haut-Bailly wurde zwischen dem 11. und 29. September bei 40,5 hl/ha geerntet. Er wird zu 50% in neuen Eichenfässern für geplante 14 Monate ausgebaut, plus weitere drei Monate in Tanks. Véronique Sanders sagte mir, dass in diesem Jahr 6% Vin de Presse in der Cuvée enthalten sind. Dieser Wein hat ein betörendes Bouquet, das sofort ein metaphorisches Neonlicht einschaltet, das ankündigt, dass Sie es mit einem sehr ernsthaften Wein zu tun haben. Sehr rein und klar präsentiert die Nase Aromen von Brombeere gemischt mit wilder Erdbeere, Zeder und einem leichten Unterholzton. Es ist im Vergleich zum 2022er Jahrgang deutlich klassischer im Stil. Am Gaumen präsentiert er sich mittelkräftig mit feinmaschigen Tanninen, die die Aromen von Brombeere, Himbeere, Zeder und Graphit umrahmen. Er bietet mehr Halt und anhaltende Präsenz im Finish als seine Zeitgenossen, mit einem subtilen Hauch von schwarzem Pfeffer. Dies zählt zu den herausragenden Weinen in Pessac-Léognan, vielleicht sogar in ganz Bordeaux. Herausragend.
 
Jane Anson bewertet den  wie folgt:97 Punkte
Das tief violette Farbe dieses Weins ist einfach so mühelos, unglaublich herzhaft und einladend, salzige Cracker und Kakaobohnen, feine reichlich vorhandene Tannine mit vielen versteckten Tiefen. Es fühlt sich an wie ein Wein, von dem Sie wissen, dass Sie ihn in den kommenden Jahren mit großer Freude trinken werden. Hohe blumige Aromen entfalten sich, wenn Sie mit dem Glas sitzen, und zeigen Reinheit von Rosenknospen und Lakritze, kreidige Tannine, die geschmeidig mit Finesse und Körnung sind. 50% neues Holz. Geerntet vom 11. bis 29. September.
 
95-97 Punkte von Jeb Dunnuck für den Der Château Haut-Bailly 2023 besteht zu 58% aus Cabernet Sauvignon, zu 34% aus Merlot und jeweils zu 4% aus Cabernet Franc und Petit Verdot, und reift zu 50% in neuen französischen Eichenfässern. Er besticht durch ein unglaubliches Gefühl von Reinheit und Eleganz, mit duftenden Johannisbeeren, dunklen Beeren, getrockneten Kräutern, Blumen und Tabak. Dies setzt sich in einem mittel- bis vollmundigen Rotwein mit wunderschönen Tanninen, einem nahtlosen, vielschichtigen Mundgefühl, integrierter Säure und diesem unverkennbaren Gefühl von Klasse und Finesse fort, das dieses Château definiert.
 
Die Bewertung für den  vom Wine Cellar Insider lautet wie folgt.96-98 Punkte
Blumen, Zeder, Gewürze und Tabak gepaart mit schwarzen Himbeeren, Brombeeren und Raucharomen sind es, was sofort Ihre Aufmerksamkeit auf sich zieht. Es gibt eine Lebendigkeit, gepaart mit eleganten, festen Tanninen und Reinheit sowie Länge, die auf dem Gaumen unmöglich zu ignorieren ist. Der Abgang ist seidig und raffiniert und hinterlässt anhaltende schwarze Himbeeren und Schwarzkirschen, mit einem erfrischenden Hauch von Minze im leicht festen Nachgeschmack, der Sie dazu verleitet, einen weiteren Schluck zu nehmen. Die Bewältigung des Mehltaudrucks sowie die Aufmerksamkeit auf den Alkoholgehalt waren in diesem Jahr die beiden Schlüsselbereiche der Aufmerksamkeit.

 
124,50 EUR
166,00 EUR pro l
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Chateau Haut Bailly 2019 Pessac Leognan Subskription
96+
99
96
98
 
99 Suckling Punkte für den Chateau Haut Bailly 2019 Pessac LeognanJames Suckling über den Chateau Haut Bailly 2019 Pessac Leognan:

8 Feb, 2022 – Extremely aromatic, with incredible wet-earth, bark, stone and graphite notes on the nose, then changing to violets, blackberries and blackcurrants. Full-bodied, yet so linear and fine, with titanium tannins that go on so long. Builds and builds then just rolls around the palate through the endless finish. Real Bordeaux here. 56% cabernet sauvignon, 36% merlot, 4% cabernet franc, and 4% petit verdot. Exceptional. Better after 2029.

 
96+ Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Haut Bailly 2019 Pessac LeognanWilliam Kelley im April 2022:

The 2019 Haut-Bailly unwinds in the glass with complex aromas of dark berries, bay leaf, loamy soil and cigar wrapper, framed by a discreet patina of new oak. Full-bodied, velvety and elegantly muscular, it's powerful and concentrated, with lively acids and an abundance of ripe but youthfully assertive structuring tannin that will demand some patience.

 
96 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Haut Bailly 2019 Pessac LeognanAntonio Galloni (Vinous) bewertet den Chateau Haut Bailly 2019 Pessac Leognan:

The 2019 Haut-Bailly is a huge, powerful wine. There is plenty of the richness of this warm vintage, but a ton of tannin too. In most warmer years, Haut-Bailly can be a real charmer upfront, but in 2019 it's all about somber dark fruit, tannin and structure. A wine of breadth and power, Haut-Bailly will need many years in the cellar to truly blossom. It's unquestionably a big wine with a brilliant future. Bright aromatics lend freshness as the 2019 continues to open with air.

 
96 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Haut Bailly 2019 Pessac LeognanUnd Neal Martin (Vinous) zum Chateau Haut Bailly 2019 Pessac Leognan:

The 2019 Haut-Bailly, matured in 50% new oak and bottled in April 2021, has a stunning, classy and sophisticated bouquet of blackberry, melted tar, Earl Grey and light minerally scents. This is extremely focused, almost pixelated. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins, but there is real backbone and structure to this wine. Deep, intense, classy and classic in style, delivering an immense amount of sapidity on the enormously persistent finish. As I mentioned previously, this is a less flamboyant Haut-Bailly, but more intellectual.

 
98 Punkte vom Falstaff für den Chateau Haut Bailly 2019 Pessac LeognanDer Chateau Haut Bailly 2019 Pessac Leognan am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Ockerrandaufhellung. Zart floral unterlegtes dunkles Waldbeerkonfit, Nuancen von Brombeeren und Lakritze, feine tabakige Noten, ein Hauch von Orangenzesten, mineralischer Touch. Stoffig, sehr komplex, zart schokoladige, fleischige Textur, reife, tragende Tannine, samtiger und lange anhaftender Stil, süße Kirschen im Nachhall, mineralisch-salzig, tolle Länge, sicheres Reifepotenzial für Jahrzehnte.
 
122,50 EUR
163,33 EUR pro l
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Chateau Haut Bailly 2017 Pessac Leognan
95
95
95 Sucklingpunkte für den Chateau Haut Bailly 2017 Pessac Leognan James Suckling bewertet den Chateau Haut Bailly 2017 Pessac Leognan im Dezember 2019:
Blackberry. walnut. iodine. and sandalwood aromas follow through to a full body. round and juicy tannins and an intense. flavorful finish. This shows richness with structure. Excellent 2017. Try after 2023.
 
95 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Haut Bailly 2017 Pessac Leognan Den Chateau Haut Bailly 2017 Pessac Leognan beschreibt das Vinous-Team wie folgt:
The 2017 Haut-Bailly is racy and polished to the core, with no hard edges and just exceptional beauty. Dark cherry, plum, chocolate, spice, new leather, incense, and grilled herb overtones infuse the 2017 with striking layers of nuance, but it is the wine's feel that really elevates it into the realm of Pessac-Léognan's best. The 2017 is an elegant and exceptionally understated Haut-Bailly.
 
94 Punkte von Jeb Dunnuck für den Chateau Haut Bailly 2017 Pessac Leognan Den Chateau Haut Bailly 2017 Pessac Leognan beschreibt Jeb Dunnuck wie folgt:
A blend of 60% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc, the 2017 Chateau Haut-Bailly spent 16 months in 50% new French oak. It reveals a medium ruby hue as well as a classic, medium-bodied, elegant yet also ripe style that's common in the vintage. With medium body, ripe, polished tannins, beautiful elegance and purity, and a great finish, it's a terrific wine in the vintage that will drink well for 25-30 years

 
99,50 EUR
132,67 EUR pro l
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Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan
Den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan verkostet Christian Balog von CB Weinhandel in Essen für Sie wie folgt: Christian Balog beschreibt den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan wie folgt:
90-92 Punkte
Die Nase ist reichhaltig, dunkle reife Früchte, gute Würze, erwas reife Cassis. Im Mund ist der Wein sehr gaumenfüllend, mit Frische in der Mitte, schöne Lakritze-Süssholzwürze ohne Süsse oder Hitze. Gute Balance im Ausklang.
 
90-92 Parker Punkte für den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan Den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan beschreibt William Kelley wie folgt:
A blend of 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc, and 2% Petit Verdot, the 2022 Haut-Bailly II reveals aromas of licorice, dark berries, plum, spices and cherries, followed by a medium to full-bodied palate that's round, succulent and concentrated, concluding with a penetratingly saline finish. It’s a fleshy yet long Haut-Bailly II, matured in only 30% new oak. The erstwhile Château Le Pape is now partly integrated in this cuvée.
 
92-94 Jeb Dunnuck für den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan Den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan beschreibt Jeb Dunnuck wie folgt:
The 2022 Haut-Bailly II is based on 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, and the balance Cabernet Franc and Petit Verdot. Harvest here spanned from May 7 to 27, and this is the first vintage where the Le Pape cuvée is no longer being produced, hence those grapes are now included in the second wine of Haut-Bailly. This beauty offers a great nose of ripe black fruits, smoked herbs, tobacco, and black olives that carries to a medium to full-bodied, round, elegant 2022 with beautiful tannins. It's unquestionably a terrific second wine that will provide two decades of prime drinking.
 
94 Punkte vom Falstaff für den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan Den Haut Bailly II 2022 Pessac Leognan beschreibt Fallstaff wie folgt:
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Feine schwarze Waldbeerfrucht, ein Hauch von Kirschen, etwas Nugat, zart nach Gewürznelken, ein Hauch von Orangenzesten. Kraftvoll, reife Pflaumen, dunkle Kirschen, feiner Säurebogen, reif und schokoladig, bleibt gut haften, ein komplexer Speisenbegleiter mit Entwicklungspotenzial.

 
41,50 EUR
55,33 EUR pro l
inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand
Haut Bailly II 2020 Pessac Leognan
87-89
95-96
91-93
91-93
87-89 Punkte vom Wine Advocate für denChateau Haut Bailly II 2020Die Degustationsnotiz des Wine Advocate zum Haut Bailly II 2020 Pessac Leognan :
Composed of 46% Cabernet Sauvignon and 54% Merlot, the 2020 Haut-Bailly II was harvested from the 9th to 25th of September. Deep garnet-purple in color, it skips out of the glass with easy-breezy notes of cassis, fresh black plums and raspberry leaves, plus hints of wild thyme, tilled soil and ground cloves. The medium-bodied palate is soft and juicy with just enough black fruit and savory flavors and a refreshing finish.

 
95-96 Sucklingpunkte für den Haut Bailly II 2020 Pessac Leognan Den Haut Bailly II 2020 Pessac Leognan beschreibt James Suckling wie folgt:
96-96 Lots of blackcurrant with crushed stone, licorice, iodine and graphite. Blue fruit, too. It’s full-bodied with firm, chewy tannins that are refined and polished. Seamless. Excellent second wine.
 
91-93 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Haut Bailly II 2020
Das meint die Vinous-Mannschaft um Antonio Galloni zum Chateau Haut Bailly II:
The 2020 Haut-Bailly II was picked September 9–25. It offers a mélange of red and black fruit on the nose, hints of morels/undergrowth lending complexity, then becoming more floral with aeration, all quite mercurial in the glass. The palate is medium-bodied with sappy black fruit that gently grips. Very marine in style, shucked oyster shells infusing the sappy finish, which leaves an impressively long aftertaste considering this is the Deuxième Vin. Excellent.

 
Vom Falstaff-Magazin mit 91-93 Punkten bewertet
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zarte Edelholzwürze, tabakig, ein Hauch von Kirschen und Nougat, Anklänge von Vanille. Mittlere Komplexität, rotbeeriger Touch, salzige Mineralität, gute Frische, Kirschen im Nachhall, zitroniger Rückgeschmack.

 
40,95 EUR
54,60 EUR pro l
inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand
Haut Bailly II 2019 Pessac Leognan
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94 Suckling Punkte für den Haut Bailly II 2019 Pessac LeognanJames Suckling über den Haut Bailly II 2019 Pessac Leognan:

Pine, currant and crushed-stone aromas with some walnuts, berries and orange peel. Full-bodied with round, fine tannins and excellent length. Compact and very fine. Lovely length. Seamless. 60% merlot and 40% cabernet sauvignon. Try from 2025.

 
93 Punkte vom Vinous-Team für den Haut Bailly II 2019 Pessac LeognanAntonio Galloni (Vinous) bewertet den Haut Bailly II 2019 Pessac Leognan:

The 2019 Haut-Bailly II is much more elegant and nuanced than it was from barrel, always a great thing to see. Silky tannins wrap around a core of bright red berry, spice, tobacco, cedar and mint in this gracious, mid-weight second wine from the estate. The 2019 will surely improve in bottle, but it is pretty enticing today.

 
93 Punkte vom Vinous-Team für den Haut Bailly II 2019 Pessac LeognanUnd Neal Martin (Vinous) zum Haut Bailly II 2019 Pessac Leognan:

The 2019 Haut-Bailly II, the second wine of Haut-Bailly, has accentuated the sous-bois elements on the nose since bottling, now feeling quintessentially Pessac-Léognan and quite marine-influenced in style. The palate is medium-bodied with fine tannins, taut and fresh, still a little piquant on the finish but with more precision than I recall. This is very impressive. Excellent.

 
94 Punkte vom Falstaff für den Haut Bailly II 2019 Pessac LeognanDer Haut Bailly II 2019 Pessac Leognan am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Kräftiges Rubingranat, violette Reflexe, dezente Ockerrandaufhellung. Zart nach Nougat und Kräuter, feine nussige Aromen, schwarze Beeren und etwas Cassis unterlegt, einladende Aromatik. Stoffig, reife Herzkirschen, schokoladig, gut integrierte Tannine, mineralisch, feine Fruchtsüße im Abgang, bleibt haften, ein hocheleganter Speisenbegleiter.
 
36,90 EUR
49,20 EUR pro l
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Haut Bailly II 2023 Pessac Leognan
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Den verkostet Christian Balog von CB Weinhandel in Essen für Sie wie folgt: Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:
91-93 Punkte
Gute klare Aromen - ein Mix aus roten und du klen Früchten. Feine sanfte Säure sehr vital im Ausklang, macht schon echt Spass.
 
90-92 Parker Punkte für den Aromen von Cassis, Maulbeeren, Veilchen und dunklen wilden Beeren prägen diesen eleganten, schmackhaften und frischen Haut-Bailly II aus dem Jahr 2023. Es handelt sich um eine Mischung aus 64% Merlot, 34% Cabernet Sauvignon und 2% Cabernet Franc, die zu 30% in neuen Eichenfässern und der Rest in ein- bis zwei Jahre alten Fässern gereift ist.
 
93 Punkte vom Falstaff für den Dunkles Rubinrot mit lila Reflexen, die am Rand aufhellen. Reife Pflaumenfrucht, etwas getrocknete Frucht, ein Hauch von Veilchen, rote Kirschen, ein einladendes Bouquet. Saftig, elegant, rund und fruchtig, mit einem Hauch von Nougat, feinen, sanften Tanninen, die gut tragen, etwas Schokolade im Abgang, mineralische Note. Bereits zugänglich, angenehm, fast burgundische Frucht im Nachgeschmack.
 
90-92 Jeb Dunnuck für den Der Zweitwein dieses großartigen Châteaus, der 2023 Château Haut-Bailly II, basiert auf 64% Merlot, 34% Cabernet Sauvignon und dem Rest Cabernet Franc, der in 30% neuen Fässern ruht und 35% der Gesamtproduktion ausmacht. Reife schwarze Kirschen, Johannisbeeren, Tabak, Gewürzbox und florale Noten entfalten sich alle in der Nase, und er ist wunderschön ausbalanciert, mittelkräftig und elegant am Gaumen, mit reifen, polierten Tanninen.
 
Jane Anson bewertet den  wie folgt:93 Punkte
Sorgfältig ausbalanciert, mit Präzision, Nelken, Fenchel, getrockneten Früchten, fröhlich und lebendig, mit herzhaften schwarzen Früchten, verlockend und köstlich. 40hl/ha Ertrag. Enthält die Reben von Le Pape für das zweite Jahr
 
Die Bewertung für den  vom Wine Cellar Insider lautet wie folgt.91-93 Punkte
Würzige Brombeeren, schwarze Kirschen, Tabak und Blumen zeigen sich bereits in der Nase. Am mittelkräftigen Gaumen ist der Wein weich, zugänglich, seidig und lebhaft, mit süßen schwarzen Kirschen und einem Hauch von Schokolade im Abgang. Perfekt, um ihn zu genießen, während man darauf wartet, dass der Grand Vin sich entwickelt.
 

 
34,95 EUR
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