Chateau Belair Monange
Das Chateau Belair Monange war bis zum Jahgang 2008 als Chateau Belair bekannt. Christian Moueix benannte es in Gedenken an seine Großmutter Anne-Adèle Monange
um. 1802 hat Belair als erstes Weingut die Weine am Chateau abgefüllt. Bis zur Reblausplage Mitte des 19. Jahrhunderts war der Chateau Belair einer der berühmtesten Weine des Saint Emilion. Danach fiel er vorerst hinter andere Premier Crus zurück, hat sich aber wieder in die Liga der Großen zurück gearbeitet. Der Wein ist weich und samtig, mit einem, wie im Saint Emilion üblich, höheren Anteil Merlot.
Rebfläche: 12,5 Hektar
Eigentümer: J.P. Moueix
Englische Beschreibung:
Château Bélair-Monange traces its origins back to Roman times. Situated at the highest point of Saint-Émilion’s famed limestone plateau, it has long been considered one of the region’s very best crus. By 1850 it was ranked by Cocks & Feret as the first wine of Saint-Émilion, a position it held well into the twentieth century.
Établissements Jean-Pierre Moueix purchased the iconic Château in 2008 and immediately undertook extensive renovations of the vineyard, winery, underground quarries, and château in order to restore the cru to its rightful historic status.
In 2012, Château Bélair-Monange was merged with Château Magdelaine, a contiguous Premier Grand Cru Classé purchased by Ets. Jean-Pierre Moueix in 1952. The name ‘Monange,’ in addition to its literal translation, ‘my angel,’ was the maiden name of Jean-Pierre Moueix’s mother, Anne-Adèle, the first Moueix woman to call Saint-Émilion her home.
Château Bélair-Monange combines the terroirs of the most privileged sites of Saint-Émilion. The limestone from Bélair’s central plateau parcels offer freshness, minerality, and delicate, lingering aromatics, while the dense, blue clay of Magdelaine’s slopes provide intensity, length, and a unique elegance to the wine.
Quelle: Moueix.com
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