93-95 - MUST HAVE - Again!
Den Chateau Laroque 2022 aus Saint Emilion habe ich wie folgt verkostet:
Die Nase ist dunkel und kraftvoll, mit einem sehr präsent kirschigen Kern, umrahmt von kleinen dunklen Waldbeeren, eine steinig kühle Nuance kommt ins Spiel, auch ein feiner Schokotouch. Erstaunlich wie konstant der Wein sich über die Jahrgänge hinweg zeigt. Im Mund ist er saftig bis fleischig, das Tannin ist ganz harmonisch abgestimmt, die Kirsche ist auch im Mund sehr präsent. Er hat alle Anlagen die es braucht, der Ausbau sollte einen schon früh zugänglichen Laroque hervorbringen.
William Kelley hat den Chateau Laroque 2022 aus Saint Emilion wie folgt verkostet:
Another impressive performance from this estate, the 2022 Laroque offers up aromas of sweet berries, violets, iris and exotic spices, followed by a medium to full-bodied, layered palate with a rich core of fruit that's framed by lively acids, concluding with a taut, chalky finish. Once again, it's the result of a strict selection that sees only 45% of the production released as the grand vin.
Der Falstaff
hat den Chateau Laroque 2022 aus Saint Emilion wie folgt verkostet:
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Zart nach Lakritze, Mandarinenzesten, schwarze Kirschen, einladendes Bukett. Saftig, harmonisch, feine süße Frucht, reife Beeren, frischer Säurebogen, mineralisch-salzig im Abgang, sehr balanciert, zeigt Reifepotenzial.
A very classic Bordeaux with medium to full body, firm tannins and crunchy character, with a linear nature. Currants and blackberries. Sandalwood, too. Fresh.
Jeb Dunnuck hat den Chateau Laroque 2022 aus Saint Emilion wie folgt verkostet:
Clearly one of the new superstars in the appellation, Château Laroque is located on the cooler, eastern edge of Saint-Emilion and consists of pure, classic upper plateau limestone soils. The estate covers a whopping 54 hectares, which gives director Davie Suire ample flexibility when putting together the Grand Vin. Looking at the 2022 Laroque, it's a blend of 98% Merlot and 2% Cabernet Franc from healthy yields of 41 hectoliters per hectare, representing just 45% of the total production, and it will spend 16-18 months in 50% new French oak. This deep purple-hued beauty offers a classic Saint-Emilion bouquet of crème de cassis, graphite, tobacco, and a liquid rock-like sense of minerality. It’s medium to full-bodied, has incredible purity, and ultra-fine tannins. It’s unquestionably another beautiful vintage for this chateau that readers will love.